De ce evităm să facem fotografiile, în soare puternic, la eveniment?
cum fotografiezi in soare
Iată motivul pentru care evităm să facem fotografii, în soare puternic, la eveniment. Motivul este strict legat de lumină. Aparatul foto, desenează cu lumina (fotografie = a desena cu lumina). Atunci când lumina este prea puternică, se strică contrastul şi culorile, iar fotografia pierde din calitate.
Din acest motiv, cele mai bune momente de fotografiat sunt dimineaţă şi seara, înainte de apus. Atunci se întamplă magia. Proabil ai auzit şi tu de golden hour, adică “ora de aur”. Se referă la ora, de dinaintea apusului. Este cel mai bun moment de fotografiere. După acesta, fiind cel de dimineaţă.
Dar totuşi, ce facem dacă suntem nevoiţi să fotografiem în mijlocul zilei?
1.Fotografiem în umbră.
Este o opţiune bună, deoarece lumina nu mai este aşa de puternică. Putem chiar să ne folosim de zonele intermediare să creăm contraste de lumină şi întuneric şi să apelăm la fotografiile de tip siluetă, de exemplu.
cum fotografiezi in soare
2.Folosim o blendă.
Pentru a putea fotografia cu soarele în spate, ne poziţionăm, încât să nu bată soarele direct în obiectiv, pentru că altfel, ne strică contrastul camerei de fotografiat. Iar, cu ajutorul blendei, aducem o lumină de calitate, galbenă (reflectând lumina naturală, cu partea aurie a blendei), pe faţa sau pe întreg corpul subiectului.
3. Ne focusăm pe fotografiile la interior.
Dacă este posibil, fotografiem cât mai mult la interior, chiar şi pozele de grup, la nuntă de exemplu, le facem în interior, decât să le facem afară, în plin soare. Dacă nu avem zone de umbră, nu vom reuşi să facem ceva de calitate.
4. Folosim filtru ND.
cum fotografiezi in soare
Mai exista o opţiune, constă în utilizarea unui filtru ND – filtru de densitate neutră. Acesta ajuta să menţii o diafragmă deschisă, f2.8 / f2 / f1.8 / f1.4 şi a obţine o imagine mai calitativă şi artistică. (se foloseşte des la film, unde datorită regulii de shutter speed = 2 x fps, există limitarea dată de shutter speed, în a controla cantitatea de lumină, pe care o captează camera foto).
Din punctul meu de vedere, fotografiile peste f2.8 nu îşi au rostul, în fotografia de eveniment, mai ales dacă mergi pe fotojurnalism. Cu cât diafragma este mai deschisă, cu atât imaginea rezultată este mai calitativă şi are o estetică mai plăcută. Aceasta, reuşeşte să scoată în evidenţă subiectul.
Altfel, pentru o singură persoană în cadru, cel mai recomandat este să foloseşti f1.8/f1.4/f1.2 daca este posibil. Iar pentru mai mult de o persoană, putem creşte către f2, f2.2, chiar f2.5 la pozele de grup. Totul depinde de cât de mult vrei să scoţi în clar şi de cum sunt poziţionaţi ei, în linia orizontului.
În final, trebuie să înţelegi faptul că extremele nu sunt bune. Dacă, pe deoparte nu vei folosi ISO mare, pentru a nu introduce zgomot de imagine, indicat ar fi să eviţi să depăşeşti valoarea 1600, la fel fiind şi cu lumina naturală. Dacă exagerăm cu ea, aceasta poate strica imaginea. Shutter speed-ul, deobicei limitează inchiderea “luminii”, undeva la 1/4000, 1/8000, depinde de aparatul pe care îl foloseşti.
Foloseşte toate aceste idei, pentru ca fotografiile tale, să iasă mult mai bine în lumină naturală şi încearcă, pe cât posibil, să eviţi să fotografiezi în plin soare. Nu uita că, cele mai bune momente sunt dimineaţă şi seara. Dacă ai de ales, alege tot timpul golden hour. Iar fotografiile tale, vor fi tot la nivel de AUR!